Nasze śniadaniowe tosty z chałki - tocusiowo - blog parentingowy - O życiu i rodzicielstwie

Nasze śniadaniowe tosty z chałki

tosty z chałki, najlepsze na świecie tosty z owocami

Uwielbiamy chałkę. Lubimy ją jeść z dżemem lub po prostu przegryzać podczas spacerów.

U Nas jest też nieodłącznym towarzyszem każdych Świat jako dodatek do wszystkich tradycyjnych sałatek!

Ale w tej postaci smakuje mi chyba najbardziej.
Cudowny smak cynamonu i malin a do tego miód i płatki migdałów……
Zamiast malin lub jako dodatkowy składnik można użyć borówek.


Czas przygotowania: ok. 45 min

1 duża chałka
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
115 g bułki tartej
masło klarowane i olej do smażenia
60 ml miodu ( wielokwiatowy)
100 g malin
dwie łyżki płatków migdałów

1. Kroimy chałkę na kromeczki grubości mniej więcej 2 cm. Jajka rozmącone w miseczce łączymy z cynamonem a następnie każda kromeczkę starannie obtaczamy w jajku po czym panierujemy w bułce tartej.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i olej. Smażymy tosty z dwóch stron aż będą rumiane.
3. W osobnym garnuszku lub na małej patelni rozgrzewamy miód. Kiedy na wierzchu pojawi się piana, dodajemy maliny i/lub borówki i podgrzewamy dosłownie przez przez chwilę-ale nie za długo-tylko podgrzewamy!
4. W moździerzu rozgniatamy migdały.
5. Na kromkach chałki układamy podgrzane w syropie miodowym owoce a następnie posypujemy migdałami.

Smacznego!


Brak komentarzy